Opvoeden en opgroeien
Het belang van risicovol spel
Risicovol spel is ontzettend belangrijk voor de natuurlijke ontwikkeling van jonge kinderen. Ze leren hiermee risico's goed inschatten waardoor de kans op ongelukken kleiner worden. Wanneer we het spel van kinderen te veel begrenzen, krijgen zij niet de kans om te leren met risico's om te gaan.
Juist door deze ervaringen leren kinderen om zelfstandig de juiste afweging te kunnen maken.
Ze worden zelfverzekerder, leren angsten overwinnen en worden motorisch vaardiger
Het belang van vrijspel
Waarom voldoende slaap zo belangrijk
Waarom bijten kleine kinderen?
Waarom bijten peuters soms?
Het is behoorlijk schrikken als jouw kindje een ander kindje bijt of als jou kindje gebeten is.
Waarom doen kinderen dit?
Bijten komt bij kinderen onder de 4 jaar regelmatig voor.
Dit kan in tal van situaties gebeuren het spreekwoord van je af bijten komt natuurlijk ergens vandaan.
Het is eigenlijk een dierlijke reactie en belangrijk dat we kijken waarom dit gebeurd. Je kindje wil namelijk niet opzettelijk een ander pijn doen.
Onder de 4 is de taalontwikkeling nog volop in ontwikkeling het is dan ook lastig om onder woorden te brengen wat ze voelen.
Het is gelukkig een fase, een van korte duur, als ze eenmaal kunnen praten zie je dit nauwlijks nog gebeuren.
Voor de kindjes die kunnen praten zijn bepaalde gebeurtenissen vaak aanleiding om dit te doen frustratie, spanning denk aan: feestdagen,verhuizing, een broertje of zusje krijgen, vakantie, angst of aandacht.
Het is belangrijk dat we kinderen leren met hun emoties om te gaan. Dit te benoemen laten weten dat alle emoties er mogen zijn en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Want woorden kunnen gebruiken is natuurlijk een stuk makkelijker dan vertellen hoe je je voelt.
Aangezien er verschillende situaties zijn waardoor kinderen dit doe is het belangrijk om goed te kijken wanneer dit gebeurd.
SITUATIES DIE EEN GEVOEL VAN ONMACHT GEVEN.
Je kindje wil graag met een ander kindje een spelletje doen het andere kindje wil juist even alleen spelen.
Na een aantal pogingen gebruikt je kindje ineens zijn tanden.
Wat is er zojuist gebeurd?
Je kindje heeft het gevoel alles gedaan te hebben en wordt overspoeld door een gevoel van onmacht. Het bijten is een felle poging om contact te krijgen.
In dit soort situaties kun je het zien aankomen en proberen te voorkomen.
Door te zeggen wat je ziet gebeuren en hem te leren om op de juiste manier het contact te leggen/met zijn emoties om te gaan.
DE SITUATIES OM TE EXPERIMENTEREN.
Als je iets doet is het natuurlijk prachtig om te zien als je iets doet dat er iets gebeurd. Als ik op de trommel sla komt er geluid uit maar als je een ander kindje bijt reageerd deze heftiger en harder.
De reactie van een ander kind is vaak een reden om het nog een keer te doen. Je kind krijgt door dat iets wat hij of zij doet gevolgen heeft: geluiden, emoties, aandacht.
Als je dit soort situaties ziet aankomen probeer je kindje dan te leren dat dit ook op andere manieren werkt. Kijk als ik dit kindje kietel gaat het lachen.
En geef aandacht aan positieve gedrag zodat ze leren dat je zo ook aandacht krijgt.
DE SITUATIES WAARIN JE KINDJE NIET GOED WEET WAT ER GEBEURD.
Het brengen of weggaan in de speeltuin,opvang etc
De momenten waarop jij het huishouden gaat doen of gaat koken.
Een kindje kan zich op dit soort momenten verloren voelen. En wil aandacht en krijgt dit door te bijten.
Of je kindje wordt boos als iets anders gaat als hij of zij verwacht.
Je kindje zoekt houvast in de onoverzichtelijke situatie en bijt zich letterlijk vast.
In dit soort situaties is het belangrijk dat je de tijd neemt.
Uit te leggen wat er gaat gebeuren zodat je kindje grip krijgt op de situatie.
Door even een paar minuten aandacht em nabijheid te geven kan je kindje zich emotioneel opladen.
Ook het herhalen van wat er gaat gebeuren helpt een kindje om de situatie te begrijpen.
Over 10 minuten gaan we naar huis,
Over 5 minuten gaan we naar huis.
Op deze manier bereid je jouw kind voor op de situatie die gaat komen en krijg je kind voldoende tijd om aan het idee te wennen. Zeggen wat je doet en benoemen wat je ziet, geeft jouw kind houvast en duidelijkheid.
Ook kan je je kindje vragen om je te helpen met iets voor je dragen of helpen met het huishouden/koken. Zo voelt je kindje zich verbonden.
DE SITUATIES WAAR GEEN WOORDEN VOOR ZIJN.
Jouw kind kan veel emoties nog niet goed onder woorden brengen en weet niet hoe hij of zij gevoelens dient te uiten. Bijten, schoppen en slaan zijn nu eenmaal behoorlijk effectief om je punt duidelijk te maken. Zeker als je de juiste woorden nog niet weet om duidelijk te maken dat je iets niet leuk vind.
In dit soort situaties is het belangrijk dat je je kindje helpt om zijn emoties onder woorden te brengen.
In welke situatie je kindje ook bijt het heeft geen nut om boos te worden. Wat wel werkt is om uitteleggen dat het niet mag en wat ze wel kunnen doen.
Geef vooral in de situaties waar je kindje moeite mee heeft het juiste voorbeeld.
Geef je kindje voldoende aandacht als deze goed met de situatie omgaat zodat hij of zij leert dat je ook op een positieve manier om aandacht kan vragen.
Door alleen te reageren als het iets niet goed doet leert hij of zij dat dat de manier is om aandacht te krijgen.
Het is belangrijk dat jou kindje zich gehoord, begrepen en gezien voelt.
Het kost tijd, extra aandacht en energie, maar blijf verwoorden wat er gebeurt en erken gevoelens, op elke leeftijd. En blijf vooral rustig, heftig reageren werkt alleen maar averechts, want dan kan het gebeuren dat je kind alleen maar vaker gaat bijten. Het is belangrijk dat je het gedrag afkeurt en niet je kind als persoon: ‘ik zie dat je boos (of bang/verdrietig) bent, maar bijten mag niet, dat doet pijn.’ Geef ook een alternatief, wat mag hij wel? Geef een bijtring, een kussen of laat je kind even hard roepen of flink op de grond stampen.
Een leuke en helpende activiteit kan zijn om eens wat vaker te kleien of brood te bakken, want dat kan helpen om de eventuele spanning ergens anders in te stoppen.
Of vul eens een pan met magisch zand, rijst, kikkererwten of mais wat lepels en bakjes erbij je kindje kan zich hiermee heerlijk vermaken en dit werkt prikkelverwerkend. Even lekker ontspannen.
Taalontwikkeling
Tandenpoetsen
Test test test